Dut mevsimi geçmeden, kışın gerekirse dut kürü yapmak için taze dutlarımı kurutmak için en iyi zaman.
Dut kürü nedir diye soranlar olursa, soğuk algınlığı, nezle, grip kapı eşiğinde belirdiğinde ilk akla gelen çözümlerden biri (diğer bir çözümde doku tuzlarından no3) ben ve hayat görüşü benim gibi olan dostlardan oluşan bir sohbet grubumuz var orada deneyimlerini paylaşanlardan gözlemlediğim nezle grip vs dışında idrar yolu enfeksiyonlarında, ağız yaralarında, gözdeki enfeksiyonlarda, cilt kaşıntılarında çok güzel sonuçlar aldıklarını paylaşanlar oldu.
Bu kadar güzel sonuçlar veren bu kürü ne kadar erken yaparsanız yani şikayetler başlar başlamaz yaparsanız çok daha güzel sonuçlar verir.
Gelelim tarife;
Gerekli olanlar
2 yemek kaşığı kuru beyaz dut
2 bardak içme suyu
Yapılışı
2 yemek kaşığı beyaz kuru dutu 2 bardak içme suyu ile orta sıcaklıkta su kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra altını kapatıp süzün.
Yarısını sabah yarısını akşam eğer mümkünse aç karnına için. Her gün taze hazırlamayı ihmal etmeyin en az beş gün en fazla dokuz gün aralıksız yapın.
Çocuklar için ölçüyü 2 çay bardağı su ve 2 tatlı kaşığı dut kurusu ile yapabilirsiniz, günlük kullanım olarak da 2 çay bardağı kullanabilirsiniz.
Biraz da dutları nasıl kuruttuğumdan ve sakladığımdan bahsetmek isterim.
- Fırında kurutma yöntemi:
Eğer hava şartları çok uygun değilse dutları fırında kurutabilirsiniz. Fırın tepsisine aralıklı olarak duyları koyun sıcaklığı 50-65 derece arasına getirip ara sıra karıştırarak yaklaşık 4-5 saat fırında kurutun.
- Sererek kurutma yöntemi:
Serin, direkt güneş görmeyen (aksi takdirde güneş ışığına aşırı maruziyet dut kurusunun besin değerlerini negatif etkileyecektir) havalanması iyi bir yerde temiz bir çarşaf üzerine yayarak kurutabilirsiniz. Dut su oranı yüksek bir meyve olduğu için kurutacağınız alana dizerken taneleri birbirine çok yakın dizmeyin aksi taktirde çürüyebilir. Ayrıştırarak yaklaşık 4-5 saat fırında kurutun.
Dip not: Dutları dalından siz toplayacaksınız, toplamanızdan önce yaklaşık bir hafta öncesinde yağış olmamış olmasına dikkat ederseniz dutlarınız lezzet, mineral ve vitaminler bakımdan daha zengin olacaktır.
Nasıl saklanır.
Güneş ışığı almayacak şekilde bir cam kavanozda kapağı hava almayacak şekilde kapatıldıktan sonra iyice kurumuş olan dutlarınızı yaklaşık bir sene yani bir sonraki dut mevsimine kadar muhafaza edebilirsiniz.